Naast je auto, kun je inmiddels ook je wasmachine en cv-ketel leasen. Dan is het niet zo vreemd dat bij de aanschaf van een dure e-bike steeds meer mensen voor de onbezorgdheid van een vast maandbedrag kiezen. Maar wat is fietslease nu precies, wat zit er in dat maandbedrag en wat zijn de voor- en nadelen?
Speedpedelecs.com
Hoe werkt fietslease?
Met fietslease gebruik je als particulier een (elektrische) fiets tegen een vast maandbedrag en looptijd. De duur van die looptijd bepaal je zelf, al begint deze doorgaans vanaf 3 jaar. Hierna lever je de fiets weer in, of kies je een nieuwe fiets uit.
Het maandbedrag is meestal inclusief de kosten voor:
- Reparaties en onderhoud
- Diefstal- en schadeverzekering
- Accu- en bandenvervanging
- Pechhulp in binnen– en buitenland
- Afschrijvingskosten en rente
- Leveringskosten en verwijderingsbijdrage
Voor- en nadelen fietslease
Over het algemeen brengt het leasen van een (elektrische) fiets meer voordelen dan nadelen met zich mee. Toch is het aan te raden je goed te verdiepen in de voorwaarden van de verschillende aanbieders om niet voor onaangename verrassingen te komen staan.
De voordelen van fietslease
Je betaalt een vast bedrag per maand waar alle extra kosten bij inbegrepen zijn. Zo kom je niet voor onverwachte uitgaven te staan. Denk daarbij aan de kosten van schade, diefstal, reparaties en onderhoud. Vooral de kosten van het vervangen of onderhouden van de accu van een elektrische fiets kunnen flink oplopen.
Zonder een grote uitgave in één keer te moeten doen, rijd je op een gloednieuwe, betrouwbare (elektrische) fiets.
Na afloop van de leaseperiode lever je de fiets eenvoudig weer in. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen weer op een nieuwe fiets naar buiten te fietsen.
De nadelen van fietslease
Fietslease is in feite een lening. Daarom word je bij het aangaan van een leaseovereenkomst meestal getoetst en geregistreerd bij het BKR. Dit hoeft geen nadeel te zijn, het is tenslotte bedoeld om je te beschermen tegen een te hoge lening. Wel kan het betekenen dat de lease niet wordt goedgekeurd. In sommige gevallen heb je een hoog eigen risico bij diefstal en schade aan je fiets en betaal je opzegkosten voor het tussentijds beëindigen van het leasecontract. Lees daarom de voorwaarden van de aanbieder altijd eerst goed door. De fiets is na de looptijd niet van jou, de eventuele restwaarde dus ook niet. Wel krijg je vaak vóór het einde van de looptijd een voorstel van de leasemaatschappij om de fiets over te nemen.
Verschillen Private en Financial Lease
Eigendom
Financial lease
Bij financial lease ben je aan het eind van de looptijd eigenaar van de (elektrische) fiets. Je koopt je fiets dus op afbetaling. Dat klinkt fijn, maar toch schuilt er een addertje onder het gras. Door razendsnelle technologische verbeteringen dalen e-bikes snel in waarde. Verzekeraars gaan bij de duurdere exemplaren zelfs uit van zo’n 12,5% afschrijving per jaar.
Private lease
Bij private lease is de fiets aan het eind van de rit niet van jou, de eventuele restwaarde dus ook niet. Je betaalt voor gebruik – operational lease heet dit in verzekeringsjargon. Wel krijg je vaak vóór het einde van de looptijd een voorstel van de leasemaatschappij om de fiets over te nemen. Sluit je liever een nieuw leasecontract af? Dan fiets je zo op een gloednieuwe e-bike de deur uit.
Bijkomende kosten
Financial lease
Houd er rekening mee dat je bij financial lease alle bijkomende kosten zelf moet ophoesten. Dat kan flink aantikken. Vooral de kosten van het vervangen of onderhouden van de vaak kwetsbare accu van een elektrische fiets loopt snel in de papieren. Een nieuwe accu kan zo 500 euro kosten. Bedenk daarnaast dat in Nederland naar schatting zo’n 10% van alle e-bikes wordt gestolen en je hier graag tegen verzekerd bent. Onderhoud en eventuele schade komen hier nog bij.
Private lease
Private lease kun je zien als een ‘all-inclusive contract’: je betaalt een vast bedrag per maand waarbij alle extra kosten inbegrepen zijn. De leasemaatschappij draagt dus het economisch risico en zo kom jij niet voor onverwachte uitgaven te staan. Bij ANWB Fiets Lease, een vorm van private lease, heb je bijvoorbeeld geen omkijken naar onderhoud, ben je verzekerd tegen diefstal en heb je de garantie op een altijd werkende accu. Voor schade geldt wel een klein eigen risico. Check altijd, voordat je een contract afsluit, de leasevoorwaarden zodat je niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan.
Fiscaal
Financial lease
Voor ondernemers kan financial lease aantrekkelijk zijn, omdat je de kosten van de leasefiets mag aftrekken als investering. Dit levert mogelijk fiscale voordelen op.
Private lease
Private lease kan gunstig uitpakken voor forenzen. Zeker gezien de versimpelde leaseregeling die in januari 2020 van kracht is gegaan. Vergelijk de tarieven van private lease met de kilometervergoeding om te zien wat voor jou de voordeligste optie is.
Fiets van de zaak?
Vanaf 2020 kunnen werkgevers hun werknemers een fiscaal aantrekkelijke fietslease aanbieden. Daarmee hebben werknemers de kans om een speed-bike van de zaak te rijden. De werkgever least de speed-pedelec voor de werknemer. De lease is inclusief verzekering en onderhoud. Dat scheelt de werkgever weer in sociale afdrachten. Kortom: een win-win situatie. Stilstaan op de (snel)weg is al jaren één van de grootste ergernissen, maar waarom staan we dan iedere dag in de file? Meer dan 50% van de werknemers woont binnen 15km van het werk: een afstand die je prima kunt fietsen! Op de fiets naar het werk is vaak sneller, zeker gezonder en altijd goed voor het milieu.
Leasen als werkgever
Als werkgever ga je voor minimale kosten en maximale productiviteit. Wist je dat medewerkers die met de fiets naar het werk komen, zich minder vaak ziek melden en gemotiveerder naar het werk komen? Alle reden om jouw werknemers op de (elektrische) fiets te krijgen! Jouw bedrijf profiteert dan direct van fiscale voordelen en minder kosten aan bijvoorbeeld parkeerplekken. Leasing lastig en tijdrovend? Geen sprake van: Speedpedelecs.com neemt alles uit handen..
Leasen voor ZZP'ers
Als zelfstandige kies je voor vrijheid. Van een baas, van vaste uren en hokjesdenken. Ontdek ook de vrijheid die een (elektrische) leasefiets met zich meebrengt. Trap lachend de file voorbij, bepaal je eigen uren en kom nooit meer bezweet aan op een afspraak.